Couscous med röd pesto...

potatis och purjolökssoppa

Ingredienser till ca 4 personer: 6 potatisar, 2 purjolökar, 2 gula lökar, 3 msk grönsaksbuljong,5 dl vispgrädde,2 pkt bacon,2dl creme fraiche, saltopeppar.
Gör så här: Skala potatis skiva den i bitar, skölj och skiva purjon, hacka lök. Stek allt i en kastrull, tillsätt grönsksbuljong, vispgrädde och vatten. Låt koka i 15-20 minuter. Mixa sedan soppan med en stavmixer, fyll på med vatten eller grädde om soppan blir för tjock... salta och peppra. Stek små bitar bacon i en panna. Servera soppan i skål med den knaperstekta baconen i och klicka i creme fraiche. Låt det väl smaka!
Penne pasta med tomatsås

Gör så här: Hacka lök, vitlök stek allt. Häll på vitt vin, krossade tomater och låt puttra i tio min. Tag sedan i hackad basilika, creme fraiche saltopepppar. Serveras med penne pasta!
nu...

Vet ni historien om varför man har lime i flaskan? Annars kan jag svaret, förr när flaskan rostade så "tvättade" man rent flasköppningen med lime/citron. Så en ren slump blev en ren hit!
Gräddfilssås med räkor

Denna goda sås passar utmärkt till fisk, ex varmrökt lax som på bilden...
Till såsen behövs:
4 msk majonäs
2 1/2 dl gräddfil
1 dl hackade räkor
citronsaft
hackad dill
1/2 hackad rödlök
salt & peppar
Blanda allt i en skål, serveras kall.
Tobleronemousse

Ett lättlagat recept som blir så gott!
Ingredienser till ca 4 personer
Toblerone Mousse | ||
100 gram | ||
100 gram |
1 st |
2,5 dl |
Tillagning
1.Vispa grädden. 2.Smält chokladen över vattenbad i en lagom stor(plast)skål.3.Tillsätt dem två äggulorna, rör ordentligt(chokladen stelnar fort).
4.Tillsätt genast 3 msk av den vispade grädden rör ner.
När smeten är jämn vänd ner resten av grädden.
ställ in i kylen ca 5 timmar innan severing.
Kan förberedas dagen innan.
Receptet på kycklingsandwich!
tack snälla Tove som fixade det!
(2 portioner)
4 st tjocka skivor franskbröd
olivolja
1 st avokado
0,5 st finhackad rödlök
några droppar citronsaft
5 st skivor bacon
2 st skivade tomater
5-10 st blad isbergssallad
salt och peppar
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 dl riven parmesan
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
Ringla lite olivolja över bröden och rosta dem i en panna.
Skala avokadon och skär den i grova bitar. Blanda den med löken och droppa lite citronsaft över. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg baconskivorna på en tallrik täckt med hushållspapper och ställ in den i mikrovågsugnen. Stek baconskivorna på full effekt i ca fyra minuter tills de är riktigt knapriga.
Blanda majonnäs, gräddfil, parmesanost och riv ner vitlöksklyftan. Smaksätt med salt och peppar.
Bred ett rejält lager sås på två av de grillade brödskivorna. Lägg avokadoblandningen, tomatskivorna och baconskivorna i lager ovanpå varandra på brödskivorna.
Bryt isbergssalladsbladen och lägg dem ovanpå baconskivorna. Lägg därefter ytterligare en rostad brödskiva överst och för en trästicka, t. ex. ett trägrillspett, genom sandwichen så att den håller ihop.
Lycka till!
Leilas blåbärs cheesecake...


Detta recept har jag lånat från Leila...En underbar kaka!
Ingredienser
300 g digestivekex150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Min goda lasagne!

Här kommer mitt goda recept på lasagne, är en av mina favoriträtter...
Till ca 4 personer behövs:
350g blandfärs
2 pkt färska lasagne plattor
1 gul lök
2 rivna morötter
1 burk krossade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 pkt riven ost
torkade kryddor:timjan, basilika samt salt & peppar
till ostsåsen behövs:
smör
ca 3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt & peppar
Gör så här:
sätt ugnen på 200 grader
hacka lök och riv morötterna
stek det tillsammans med vitlöken
tillsätt krossade tomater, tomatpuré och fonden
stek köttfärsen för sig, när den är färdig blanda i den i tomatsåsen
krydda med alla kryddorna.
Gör sedan ostsåsen, tag smör i en kastrull
tag i mjöl och vispa det. Häll i mjölken och osten vispa tills det blir en len tjock sås
om den blir för tjock, tag i lite vatten.
Salta och peppra
Nu till själva lasagnen, det behövs en ugnsäker form.
Tag lite köttfärs i botten, lägg på lasagneplattor sen ostsås
Gör likadant ca 3 gånger. Överst tar ni riven ost.
In i ugnen 200 grader i ca 20 min
Hoppas verkligen ni gör detta recept, är så gott med lasagne!.
stekt ris med grönsaker

Detta är en av min systers favoriträtt. Jag brukade laga denna rätt när jag bodde hemma...
Nu älskar Moa den... Man kan äta den som den är eller ha en bit kyckling till.
Till ca 4 personer behöver du:
ris
1 gul lök
1 stor röd paprika
6 färska champinjoner
1 burk majs
3 tomater
2 morötter
2 msk creme fraiche
1 näve riven ost
soya
salt & peppar
Gör så här: Koka upp riset i en kastrull, tag enligt mått på förpackningen
hacka lök, paprika, tomat, svamp och morötterna
Stek alla grönsaker i en stekpanna
blanda i creme fraichen och majsen
när riset är klart, blanda i det i stekpannan tillsammans med grönsakerna.
Tillsätt osten samt tag lite soya efter smak
salta & peppra
Klart att servera!
söndagsbak!

Här är receptet på supergoda kanelbullar, ska oxå erkänna att det är min man som bakat dessa...
Ja, han är bättre än mig på att baka kanelbullar...
Hemligheten är att man inte smälter smöret, utan klickar i det i degspadet...Det viktiga är också att inte stressa degen, låt den jäsa...
Grundrecept 18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
1.Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är 37grader
2.Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4.Jäs degen under bakdug i ca 45-60 min.
5.sätt ugnen på 200 grader.
6.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut degen. Dela den i 2, kavla ut degen till en ca en centimeter tunn. Bred ut ett lager med smör på hela, tag sedan socker och kanel över hela.
Rulla ihop den till en lång "orm" och skär dom i ca 5 cm tjocka skivor. Lägg i dom en och en i stora bullformar, jäs i ca 30 minuter under duk. Vispa ett ägg i ett glas och pensla bullarna strö på med pärlsocker.
Bakas i ugn i ca 10 minuter.
Hoppas nu ni provar att baka dom idag, finns inget bättre än kanelbulle doft i hemmet...Lycka till!
goda sandwich

Min fina vännina Tove hade gjort dom här goda mackorna till min möhippa.
Det var sex&the city tema, så vi fick amerikansk brunch...
Dessa mackor är från recept av mat-Tina.
Jag hittar tyvärr inte receptet på nätet, så tänkte nästa gång jag träffar Tove kan hon ge mig receptet.
För jag lovar er dom är värda att vänta på! Tror jag åt 4 stycken...Dom innehåller bla kyckling, advokado, bacon, sallad samt någon vitlöksröra tror jag... Lovar att lägga in receptet snart...Trevlig söndag alla!
köttfärssoppa med gräddfil

En värmande god soppa, kanske söndagsmiddagen imorgon?
Till 4 personer behövs:
300g blandfärs
1 röd paprika
8 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 burk krossade tomater
1 msk kalvfond
paprikapulver
salt & peppar
samt gräddfil
Gör såhär:
Skala potatisen och dela den i mindre bitar, koka den separat.
Stek köttfärsen i en stekpanna
Skiva morot, lök, vitlök och stek dom i en större kastrull
skiva paprikan och stek den i kastrullen med
Häll i krossade tomater och tag även i köttfärsen
smaksätt med fonden, paprikapulver och salt & peppar. Koka i ca 15 min.
Tag i den färdigkoktapotatisen i soppan.
Servara i en djup tallrik och klicka i lite gräddfil....
Hoppas det smakar!
en super go lunch

Ost & skinksallad med vitlökscremé
Ni behöver till 2 personer:
2 dl ostkuber
1pkt skinka
en påse färdigblandad sallad
tomat
paprika
3 rostebröd skivor
vitlökscremé:
2 msk majonäs
3msk gräddfil
1-2 vitlöks klyftor
salt & peppar
Blanda ner allt till en sallad, rosta eller stek brödet krispigt, skär brödet i kuber.
Gör dressingen och ringla den över salladen.
Smaklig spis!
bröllopsdesserten...

Hade varit jättekul om vi haft alla 4 rätterna från bröllopet på foto, men nu har vi "bara" på desserten...
Men bättre det än inget. Så här ser den ut, det är chokladmousse med sabayonnekräm, karamelliserande äpplen, äpplesorbet samt mandel. Den var jättegod, har tyvärr inget recept...Men tror den är lite väl avancerad för min del...
Titta och njut!