nu...

dricker jag en kall Corona med citron i.
Vet ni historien om varför man har lime i flaskan? Annars kan jag svaret, förr när flaskan rostade så "tvättade" man rent flasköppningen med lime/citron. Så en ren slump blev en ren hit!

Gräddfilssås med räkor


Denna goda sås passar utmärkt till fisk, ex varmrökt lax som på bilden...

Till såsen behövs:
4 msk majonäs
2 1/2 dl gräddfil
1 dl hackade räkor
citronsaft
hackad dill
1/2 hackad rödlök
salt & peppar

Blanda allt i en skål, serveras kall.

Tobleronemousse


Ett lättlagat recept som blir så gott!

Ingredienser till ca 4 personer

Toblerone Mousse
100 gram
100 gram
1 st
2,5 dl

Tillagning

1.Vispa grädden. 2.Smält chokladen över vattenbad i en lagom stor(plast)skål.
3.Tillsätt dem två äggulorna, rör ordentligt(chokladen stelnar fort).
4.Tillsätt genast 3 msk av den vispade grädden rör ner.

När smeten är jämn vänd ner resten av grädden.

ställ in i kylen ca 5 timmar innan severing.

Kan förberedas dagen innan.

Receptet på kycklingsandwich!

Här kommer det efterlängtade receptet som jag lovade,
tack snälla Tove som fixade det!

(2 portioner)

4 st tjocka skivor franskbröd
olivolja
1 st avokado
0,5 st finhackad rödlök
några droppar citronsaft
5 st skivor bacon
2 st skivade tomater
5-10 st blad isbergssallad
salt och peppar

1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 dl riven parmesan
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar

Ringla lite olivolja över bröden och rosta dem i en panna.

Skala avokadon och skär den i grova bitar. Blanda den med löken och droppa lite citronsaft över. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg baconskivorna på en tallrik täckt med hushållspapper och ställ in den i mikrovågsugnen. Stek baconskivorna på full effekt i ca fyra minuter tills de är riktigt knapriga.

Blanda majonnäs, gräddfil, parmesanost och riv ner vitlöksklyftan. Smaksätt med salt och peppar.

Bred ett rejält lager sås på två av de grillade brödskivorna. Lägg avokadoblandningen, tomatskivorna och baconskivorna i lager ovanpå varandra på brödskivorna.

Bryt isbergssalladsbladen och lägg dem ovanpå baconskivorna. Lägg därefter ytterligare en rostad brödskiva överst och för en trästicka, t. ex. ett trägrillspett, genom sandwichen så att den håller ihop.

Lycka till!


Leilas blåbärs cheesecake...


Detta recept har jag lånat från Leila...En underbar kaka!

Ingredienser
300 300 g digestivekex
150 150 g osaltat smör
1 1 dl strösocker
1 1 dl majsmjöl
2 2 tsk vaniljsocker
600 600 g Philadephia
2.5 2.5 dl kesella 10%
3 3 st ägg
1 1 dl vispgrädde
200 200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 1 dl frysta blåbär

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.

2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.



Min goda lasagne!


Här kommer mitt goda recept på lasagne, är en av mina favoriträtter...

Till ca 4 personer behövs:

350g blandfärs
2 pkt färska lasagne plattor
1 gul lök
2 rivna morötter
1 burk krossade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 pkt riven ost
torkade kryddor:timjan, basilika samt salt & peppar

till ostsåsen behövs:
smör
ca 3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt & peppar

Gör så här:
sätt ugnen på 200 grader
hacka lök och riv morötterna
stek det tillsammans med vitlöken
tillsätt krossade tomater, tomatpuré och fonden
stek köttfärsen för sig, när den är färdig blanda i den i tomatsåsen
krydda med alla kryddorna.

Gör sedan ostsåsen, tag smör i en kastrull
tag i mjöl och vispa det. Häll i mjölken och osten vispa tills det blir en len tjock sås
om den blir för tjock, tag i lite vatten.
Salta och peppra

Nu till själva lasagnen, det behövs en ugnsäker form.
Tag lite köttfärs i botten, lägg på lasagneplattor sen ostsås
Gör likadant ca 3 gånger. Överst tar ni riven ost.
In i ugnen 200 grader i ca 20 min

Hoppas verkligen ni gör detta recept, är så gott med lasagne!.

stekt ris med grönsaker


Detta är en av min systers favoriträtt. Jag brukade laga denna rätt när jag bodde hemma...
Nu älskar Moa den... Man kan äta den som den är eller ha en bit kyckling till.

Till ca 4 personer behöver du:
ris
1 gul lök
1 stor röd paprika
6 färska champinjoner
1 burk majs
3 tomater
2 morötter
2 msk creme fraiche
1 näve riven ost
soya
salt & peppar

Gör så här: Koka upp riset i en kastrull, tag enligt mått på förpackningen
hacka lök, paprika, tomat, svamp och morötterna
Stek alla grönsaker i en stekpanna
blanda i creme fraichen och majsen
när riset är klart, blanda i det i stekpannan tillsammans med grönsakerna.
Tillsätt osten samt tag lite soya efter smak
salta & peppra
Klart att servera!

söndagsbak!


Här är receptet på supergoda kanelbullar, ska oxå erkänna att det är min man som bakat dessa...
Ja, han är bättre än mig på att baka kanelbullar...
Hemligheten är att man inte smälter smöret, utan klickar i det i degspadet...Det viktiga är också att inte stressa degen, låt den jäsa...

Grundrecept 18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

1.Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är 37grader
2.Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4.Jäs degen under bakdug i ca 45-60 min.
5.sätt ugnen på 200 grader.
6.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut degen. Dela den i 2, kavla ut degen till en ca en centimeter tunn. Bred ut ett lager med smör på hela, tag sedan socker och kanel över hela.
Rulla ihop den till en lång "orm" och skär dom i ca 5 cm tjocka skivor. Lägg i dom en och en i stora bullformar, jäs i ca 30 minuter under duk. Vispa ett ägg i ett glas och pensla bullarna strö på med pärlsocker.
Bakas i ugn i ca 10 minuter.

Hoppas nu ni provar att baka dom idag, finns inget bättre än kanelbulle doft i hemmet...Lycka till!

goda sandwich


Min fina vännina Tove hade gjort dom här goda mackorna till min möhippa.
Det var sex&the city tema, så vi fick amerikansk brunch...
Dessa mackor är från recept av mat-Tina.
Jag hittar tyvärr inte receptet på nätet, så tänkte nästa gång jag träffar Tove kan hon ge mig receptet.
För jag lovar er dom är värda att vänta på! Tror jag åt 4 stycken...Dom innehåller bla kyckling, advokado, bacon, sallad samt någon vitlöksröra tror jag... Lovar att lägga in receptet snart...Trevlig söndag alla!

köttfärssoppa med gräddfil


En värmande god soppa, kanske söndagsmiddagen imorgon?

Till 4 personer behövs:
300g blandfärs
1 röd paprika
8 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 burk krossade tomater
1 msk kalvfond
paprikapulver
salt & peppar

samt gräddfil

Gör såhär:
Skala potatisen och dela den i mindre bitar, koka den separat.
Stek köttfärsen i en stekpanna
Skiva morot, lök, vitlök och stek dom i en större kastrull
skiva paprikan och stek den i kastrullen med
Häll i krossade tomater och tag även i köttfärsen
smaksätt med fonden, paprikapulver och salt & peppar. Koka i ca 15 min.
Tag i den färdigkoktapotatisen i soppan.

Servara i en djup tallrik och klicka i lite gräddfil....
Hoppas det smakar!

en super go lunch


Ost & skinksallad med vitlökscremé

Ni behöver till 2 personer:
2 dl ostkuber
1pkt skinka
en påse färdigblandad sallad
tomat
paprika
3 rostebröd skivor

vitlökscremé:
2 msk majonäs
3msk gräddfil
1-2 vitlöks klyftor
salt & peppar

Blanda ner allt till en sallad, rosta eller stek brödet krispigt, skär brödet i kuber.
Gör dressingen och ringla den över salladen.
Smaklig spis!

bröllopsdesserten...


Hade varit jättekul om vi haft alla 4 rätterna från bröllopet på foto, men nu har vi "bara" på desserten...
Men bättre det än inget. Så här ser den ut, det är chokladmousse med sabayonnekräm, karamelliserande äpplen, äpplesorbet samt mandel. Den var jättegod, har tyvärr inget recept...Men tror den är lite väl avancerad för min del...
Titta och njut!

ASTI CINZANO


Min absoluta favorit dricka är Asti Cinzano, är helt galen i detta!
Drick gärna detta tillsammans med jordgubbar och några kvalitets chokladbitar...
Lovar er att det är så gott! Ha en smarrig fredagskväll alla matälskare! Det tänker jag och mitt glas asti ha iallfall!

ytterfilé med rödvinsås


Här följer ett smarrigt recept

Ni behöver till  3-4 personer
1 ytterfilé

till gratängen:
potatis
grädde
salt & peppar
riven ost
1 vitlöks klyfta

rödvinssåsen:
smör
3 dl rödvin
sharlottenlök
1 morot
1 vitlöks klyfta
timjan
basilika
dragon
tomatpuré
2 msk kalvfond
2msk mjöl
salt & peppar

Gör så här:
skala potatisen till gratängen, skiva dom sen i smala skivor
lägg dom i en ungssäker form tillsätt vitlök, grädde salt & peppar, in i ungnen i ca 40 min tillsätt osten 5 min innan den är färdig, då bränns inte osten...
stek köttet helt i bit i smör, salta & peppra
Sätt sedan in köttet i ungnen i ca 15 min

börja på såsen, hacka löken, morot, vitlök
stek det tillsammans med timjan, dragon, basilika
tillsätt tomatpuré, buljong och vinet
låt puttra tills alkoholen kokats bort, ca 15 min
sila såsen, häll senan tillbaka såsen i kastrullen.
Blanda 100g rumstempererat smör med mjölet (då blir det inga klumpar i såsen)
tillsätt smörblandningen i kastrullen
koka upp, späd med lite vattnen så den inte blir för tjock.
salta & peppra. Låt gärna köttet "vila" innan ni skär i det...(blir saftigare då)

skiva upp köttet och lägg upp allt och låt er väl smakas!!





Kyckling på en fredag!


Varför måste det alltid vara tacos på fredagar...
Här är ett jättegott kycklingrecept:
Det behövs till ca 4 personer:
4 stora kycklingfileèr
1 burk soltorkade tomater i vitlöksolja
färsk basilika
valfri ost, tex parmesan, mozzarella eller västerbotten
citron

Gör så här:
Stek kycklingen i smör och citronsaft (blir jättesaftig då)
Kycklingen ska endast brynas för den blir färdig i ungen sen.
Snitta filleèrna på mitten så att du kan lägga i ost, tomat, basilika glöm ej att salta & peppra.
Sätt in i ugn i ca 15 min i 200grader
OBS! kolla noga att den är färdig, ej rosa i mitten!

Servera med potatisklyftor och tzatziki...mums!

Pannkaksfrukost!


mitt godaste pannkaksrecept hittar ni såklart här!

6dl mjölk
3dl mjöl
3 ägg
100g smält smör
en nypa salt

vispa först 3 dl mjölk med allt mjöl, så att det inte bildas mjölklumpar.
Häll sedan i resten av mjölken
knäck ner 3 ägg och häll i det smälta smöret, blanda.
salta.

Mitt trick för att få goda frasiga pannkakor är att hälla i smeten när smöret bubblar...
Då får man frasiga kanter.
Servera med sylt & vaniljglass!

imorgon...

blir det nya recept, tror det blir ytterfile med potatisgratäng och hemmagjord rödvinsås till kvällsmat...
Den såsen är to die for...
Lägger in bilder samt recept imorgon!

Min kära kollerga Hanna tänkte baka new york blueberrycheesecake till ett kalas så jag ska lägga in recept på den
samt bild såsmåningom. Lite tips också kanske för den kan vara lite smått "klurig"...

Nu säger jag godnatt och dröm söta efterrättsdrömmar...

Chokladtryffelkaka med passionfrukt

 

Det här receptet har jag snott från halv åtta hos mig, men ni måste prova. En chokladälskares dröm!

Ca 8-10pers

Botten

0,5 paket digestivekex
50 gram smör

Fyllning

300 gram mörk choklad
300 gram vit choklad
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
50 gram smör




Gör så här:

  1. Smält smöret. Mixa digestivekexen och fyll sakta på med det smälta smöret tills blandningen börjar hålla ihop. Tryck ut massan i en form som är plastad i botten (formen jag använde är väl ca 24 cm i diameter).
  2. Koka upp 2,5 dl grädde och 1,25 dl socker. Ta av kastrullen från plattan. Dela den mörka chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt 30 g rumstempererat smör och rör tills även det smält.  Slå upp smeten över digestivebotten och ställ därefter pajen i kylen och låt det mörka chokladlagret stelna.
  3. Koka upp 1,5 dl grädde och 0,25 dl socker. Ta av kastrullen från plattan. Dela den vita chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt 20 g rumstempererat smör och rör tills även det smält. slå upp smeten över det mörka chokladlagret. Ställ pajen i kylen och låt den stelna. Ta fram pajen 10 minuter före servering. Servera med halverade passionsfrukt.

Frästa tigerräkor

Hej igen alla matglada!

Det som var väldigt bra var att jag sedan tidigare har fotat en del av mina rätter, så det finns lite att visa er redan nu...
Tänkte ge er mitt recept på tigerräkor, dom är så goda att äta en varm sommakväll med ett glad vitt i handen.
En perfekt aptitretare tills köttet på grillen är färdigt!


Till denna rätt behövs:

1 ganska stor påse tigerräkor, jag brukar köpa frysta.
1-2dl vitt vin (beror på hur mycket räkor ni tar)
3-4 vitlöksklyftor
1msk smör
gräslök
salt & peppar

Gör så här: Finhacka vitlök och stek den i smör, häll på med vinet och lägg i tigerräkorna låt puttra några minuter tills alkoholen kokats bort. När rätten skall serveras så klipp lite färsk gäslök över räkorna, salta & peppra.
Om ni vill ha med lite hetta i smaken, stek med lite chili i pannan...
Hoppas det smakar!

Vitchoklad pannacotta med hallonmys...


En riktig dessert klassiker! Vi hade denna efterrätt en nyår och den blev väldigt uppskattad!

Du behöver till ca 4-6 personer:

2dl vispgrädde
2dl mjölk
1dl strösocker
4st blötlagda gelatinblad
240g vitchoklad, hackad

1pkt frysta hallon

Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 20min innan tillagning
koka upp grädde, mjölk i en kastrull.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt socker och chokladen
rör om tills chokladen smält
krama ordentligt ur vattnet från gelatinbladen och lägg i dom också
låt allt smälta.
Häll sedan upp i portionsformar ex martiniglas...Låt stelna i kylen minst ett par timmar.
När pannacottan  skall serveras lägg på en matsked hallon och en klick grädde. Riv sedan lite mjölkchoklad över...
Låt det smakas!

Tortellini med tomat & bacon sås


En lätt och smarrig rätt!
Ca 3-4pers

1pkt färsk tortellini
2pkt bacon
1gul lök
1 burk krossade tomater
1msk tomatpuré
1msk citronsaft
2msk finhackad färsk basilika
2dl creme fraiché
salt&peppar

Gör så här: koka upp pastavattnet,
klipp baconet i små bitar, stek tills det blir krispigt lägg sedan på papper så att fettet rinner av
Stek finhackad gul  lök i en kastrull, tillsätt sedan citron, tomatpuré, basilika och krossade tomater. Koka upp i ca 5 minuter.
Tillsätt sedan creme fraiché och koka ytterligare några minuter.
Smaka av med salt&peppar.
Servera med tortellinin och lägg på den krispiga baconet över pastan & såsen.

Hoppas ni tycker om rätten! Den är jättelätt att laga!

Hej alla matälskare!

Jag är passionerad matälskare som länge tänkt på att dela med mig av mina favorit recept, så nu äntligen blir det av!
Tänker lägga in lite härliga recept samt en massa fina foton på allt jag lagar och bakar. (som är värt att visa...)
Kanske inte lägger in ett recept på falukorv med makaroner...haha!
Iallafall, jag är en kock  i grunden som lever för mat & bakning! Så om ni vill upptäcka min matvärld så titta in!
Kommer inom kort bilder och recept, och en lite bättre design.

many straberrykisses from me...

RSS 2.0